Palermo si frumusetile lui

Palermo, orasul de langa Monte Pellegrino, orasul Sfintei Rosalia, orasul contradictiilor, al parfumurilor, al strainilor...pentru ca se zice ca Palermo da mai mult strainilor decat propriilor fii...


 
                                                                intre mare si munte


Mondello
La inceput era doar un cartier al pescarilor, cunoscut in perioada araba cu numele de Marsa'at Tin, adica portul namolului din cauza caracteristicilor terenului pe care era situat. Multumita interventiei printului Francesco Lanza di Scalea, senator al regatului, aceasta zona a devenit, din teren mlastinos, o minunata statiune balneara si a fost data in grija societatii italo-belge.In acea perioada ( incepand cu 1909 ) s-au construit o multime de vile in stil liberty, dar edificiul cel mai reprezentativ este Charleston, o constructie pe apa, chic si romantic, care gazduieste un restaurant elegant si foarte scump.


Monreale
Importanta acestui orasel a inceput cu avantul dinastiei normande din secolul al XI-lea, era locul unde regii normanzi se retrageau spre a se odihni dupa oboseala razboiului. Regele Guglielmo al II-lea zis Bunul, a avut intr-un vis o aparitie a Fecioarei Maria si a aconstruit Domul din Monreale, Palatul si Manstirea alaturata.Domul este o constructie deosebita intrucat reuneste stilul Europei de Nord cu cel ala culturii arabesti, are un interior infrumusetat cu magnifice mozaicuri , picturi acoperite cu aur , reprezentand imagini din Noul si Vechiul Testament. Deasupra Altarului este o pictura imensa reprezentand pe Isus care pare ca te priveste, in orice loc din interior , te-ai afla.
Monte Pellegrino - Sanctuarul Sfintei Rosalia
Muntele care domina Palermo este si muntele pe care s-a retras Sfanta Rosalia, care a devenit protectoarea orasului, dupa ce l-a scapat de ciuma care il napadise...In inima muntelui exista sanctuarul realizat in pestera in care se retrasese Sfanta pentru rugaciune si singuratate...Sfanta Rosalia , inainte de a deveni Sfanta , se numea Rosalia Sinibaldo si s-a nascut la Palermo in anul 1128. Traditia nareaza ca in timp ce regele Guglielmo al II-lea privea apusul cu sotia sa , Margherita, o figura i-a aparut zicandu-i " Guglielmo, eu te anunt ca din vointa lui Dumnezeu, se va naste in casa lui Sinibaldo, ruda ta , o roza fara spini", din acest motiv , cand s-a nascut copila la putin timp dupa aceea, au numit-o Rosalia...Tatal sau , contele Sinibaldo, domnul regatului Quisquina si al muntelui Trandafirilor ( acum in teritoriul provinciei Agrigento ) , era descendentul familiei Carlo Magno. Mama sa, Maria Guiscardi, a fost de asemenea de origine nobila. Cand era tanara a trait in bogatie la curtea regelui Ruggero, iar intr-o zi contele Baldovino i-a salvat viata regelui Ruggero in timpul atacului unui animal salbatic. Regele a vrut sa-i dea un dar , iar contele a cerut-o de sotie pe Rosalia. A doua zi fata s-a prezentat la curte cu coditele taiate , refuzand cererea in casatorie si preferand sa imbratiseze religia.Initial , fata s-a retras in manastirea Basiliane la Palermo , iar acest loc a devenit prea stramt intrucat toate rudele inclusiv contele veneau mereu s-o convinga sa se rentoarca la Curte.. Atunci ea a decis sa se refugieze intr-o grota pe care o vizitase langa Bivona. Faima sa s-a raspandit repede si grota a devenit loc de pelerinaj. Intr-o zi grota a fost gasita goala, apoi s-a aflat ca Rosalia se intorsese la Palermo, ocupand o pestera pe Monte Pellegrino. Insa dupa putin timp oamenii au urmat-o si acolo. Pe 4 septembrie 1165 Rosalia a fost gasita moarta.
In 1624, cand in Palermo a izbucnit ciuma, Sfanta Rosalia i-a aparut in vis unui tanar numit Vicenzo Bonello, indicandu-i exact unde se aflau oasele sale si spunandu-i ca ciuma o sa dispara daca se va face o procesiune in oras cu ramasitele sale pamantesti. La scurt timp, ciuma a disparut si din 1625 Biserica a autorizat cultul si a proclamat-o Sfanta in 1630. De atunci in fiecare an, pe data de 4 septembrie, se sarbatoreste "L`acchianata", adica credinciosii urca tot muntele Pellegrino pe jos, cerand iertarea pacatelor. Pe 14 iulie se sarbatoreste Festino Sfintei Rosalia, cand este scoasa statuia acesteia, infrumusetata cu transafiri proaspeti si dusa de la catedrala pana la mare. La aceasta sarbatoare participa tot orasul si se termina cu un frumos joc de artificii.Palermo City
Centrul orasului se distinge prin doua monumente extraordinar de frumoase. Primul este Teatro Massimo, este al treilea teatru ca marime din Europa, inceput in 1875 si terminat in 1897, dupa proiectul arhitectului Basile ( tata si apoi fiul ) . Este deosebit de impunator si are asemanarea unui templu. Al doilea Politeama, De asemenea un teatru , dar de natura lirica, a fost construit dupa proiectul arhitectului Giuseppe Damiani Almeyda. Bulevardul cel mai frumos, plin de copaci infrunziti, vile stil liberty si felinare romantice, este Via Liberta, foarte lunga care are pe parcursul sau doua parcuri Giardino Inglese si Villa Garibaldi si cele mai scumpe magazine de renume mondial.Palermo mai are inca portile vechi ale orasului , prin care se intra demult, cele mai frumoase si intretinute sunt:Porta Nuova si Porta Felice. Acestea delimitau orasul la inceputurile sale. Azi , aceste porti sunt in centru, fapt care te face sa te gandesti la cat de mult a crescut orasul in dimensiune si populatie...Exista un loc special la Palermo.Acesta este Quattro Canti, practic o intersectie , cu patru constructii identice , care la momentul respectiv, impartea orasul in patru cartiere , in functie de bogatie...Catedrala este de asemenea un alt loc minunat, construita pe resturile unui lacas de cult din vremea arabilor, din acestea se poate observa si azi, linia zodiacului si gaura din acoperisul Catedralei, prin care intra lumina si in functie de pozitia soarelui care cadea pe zodia respectiva si arabii stiau data fixa la care se aflau...Catedrala este de mari dimensiuni si pare crosetata cu multe dantelarii, imbinand diverse stiluri de constructie, in functie de perioadele care s-au succedat pana la data cand a fost definitivata. Un loc iubit de palermitani , mai ales in week-end, cand se pot duce la un picnic sau la alergat in aer liber este Foro Italico, o intindere verde langa mare , amenajata special pentru ca sa te poti bucura de linistea marii si in acelasi timp o oaza verde. De aici se pot admira navele de croaziera care intra in port si se pot observa pescarii cu micile ambarcatiuni.
Bunatati tipice palermitane
Unul din lucrurile cele mai bune la Palermo este inghetata. Are gust cu adevarat delicios si sunt multe gelaterii in care se realizeaza in mod artizanal, natural, cu fructe si fara E-uri...De incercat neaparat :cannolo, arancina, pizza facuta la vedere, puiul la rotisor...deja mezinei ii este dor de o noua plimbare prin Palermo....Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu